Szukasz źródła Omega-3? O siemieniu i oleju lnianym słów kilka.

Czy wiecie że łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego dodana do posiłku, pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwasy tłuszczowe omega-3?

Len jest bogatym źródłem Omega-3, zdrowego błonnika, wielu minerałów i witamin (w tym witaminy młodości czy wit. E)

whole_and_ground_flax_seed

W całości czy mielone?

Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, dlatego nie warto kupować siemienia mielonego fabrycznie. Najlepiej kupować siemię w całych ziarenkach i na bieżąco mielić tuż przed spożyciem. Siemię całe przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Zmielone przechowujemy w lodówce i spożywamy w ciągu tygodnia, ponieważ zawarte w nim tłuszcze szybko jełczeją. 

Zmielonym siemieniem posypujemy sałatki, kanapki, zupy lub poranną owsiankę.

Jeszowa rada: do mielenia lnu na bieżąco można użyć zwykłego, ręcznego ręcznego młynka do soli lub pieprzu.

A olej lniany?

Z nasion lnu wyciska się na zimno olej lniany, który ma bardzo krótki termin spożycia i należy trzymać go w lodówce. Warto wybierać olej lniany z małych, polskich tłoczni, wtedy mamy pewność, że olej jest świeży i tłoczony na bieżąco i nie zalegał w magazynach ani w transporcie. Szczególnie polecamy olej z podwrocławskiej Olejarni. Tłoczony z dobrej jakości polskiego lnu, tłoczony w unikalnej temperaturze 38 stopni, dzięki czemu olej jest całkowicie naturalny i długo zachowuje swoje właściwości biologiczne. Dzięki unikalnej technologii tłoczenia nie posiada spotykanej często goryczki. Idealny do diety dr. Budwig. Nadaje się do potraw serwowanych na zimno, sałatek, pieczywa, potraw wegetariańskich, majonezów i dressingów. Olej lniany nie nadaje się do podgrzewania!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s