Imbir świeży a suszony

Czy wiedzieliście o tym, że imtonyhisget.flickr.CC BY 2.0bir świeży i suszony mają skrajnie inne właściwości?

Imbir suszony ma właściwości głównie osuszające (stosuje się go np. wtedy kiedy w organizmie jest nadmiar flegmy). Natomiast świeży imbir ma silne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.

Polecamy niezawodny przepis na PRZECIWZAPALNY NAPAR Z IMBIRU:

Ścieramy świeży imbir na tarce o drobnych oczkach. Zalewamy wrzącą wodą i natychmiast przykrywamy talerzykiem.
Zostawiamy do zaparzenia na 4 godziny, idealnie na całą noc.

Po tym czasie mocno przecedzamy imbir. Przechowujemy napar w lodówce, resztki imbiru wyrzucamy.

Wlewamy sobie 1/4 – 1/3 kubka imbirowego naparu, uzupełniamy gorącą wodą i ewentualnie do smaku sokiem z cytryny lub miodem Można dodać także szczyptę chilli. Pijemy szklankę co około 2-3 godziny. Dawka dla dorosłego to 6-8 kubków dziennie.

 

Reklamy

4 thoughts on “Imbir świeży a suszony

    1. Zależy od wieku. Z tego co wiemy, imbir w diecie dziecka może pojawić się już po 1 r.ż, także nawet mniejszemu dziecku można spokojnie dać taki napar rozcieńczony z wodą, z dodatkiem miodu i cytryny. Chodzi o to, żeby nie był za bardzo skoncentrowany dla malucha, bo świeży imbir piecze w język i dziecku może to nie odpowiadać po prostu 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s